22 Haziran 2013 Cumartesi

Kolay Doğum Pozisyonları ve Doğumda Nefes Alma Teknikleri

Ayakta Durmak

Yerçekiminden faydalanılır. Kasılmalar daha etkili olur ve acı hissi az olur.


Doğumu hızlandırmaya yardım ederek İtme gereksinimini yaratmaya yardımcı olur.


Dezavantajları


Doğumu kontrol etmek zorlaşır, doğumda görev alanlar için zor bir pozisyondur.

Yürümek: Yer çekiminden faydalanılır, kasılmalar daha az acı verir, yürümek rahmi kasılmaya teşvik eder.


Bebeğin leğen kemiğine tam oturmasını sağlar, sırt ağrısını azaltarak bebeği inişe teşvik eder. Yüksek tansiyonu olan hastalarda ve bebeği sürekli takip etmek amaçlı anne adayı monitöre bağlı konumdaysa kullanılmaz.

kolay dogum pozisyonu 300x300 1 Yaşında Bebek Beslenmesi Nasıl ve Neleri Yiyebilir

Oturmak: Dinlendirici bir pozisyondur, Yer çekimi kullanılır, elektronik monitör kullanılabilir, bebeği inmeye teşvik etmek için doğum topuyla kullanılabilir. Anne adayının hipertansiyonu varsa kullanılmamalıdır.

Tuvalette oturmak: Anneyi bacak açma pozisyonuna ve bu çevrede oluşan pelvik baskıya alıştırır, yer çekiminden faydalanılır. Tuvalet yapma yerinde acı hissini arttırabilir.

Yarı oturma: yer çekiminden faydalanılır, anne adayı için rahattır, kötü bir görüntü oluşmaz, cenin kalp atışlarına daha rahat ulaşılır.

Bacaklar havada: Bebeğin oksijenlenmesi iyi olur, anne acısından dinlenme olanağı sağlayan bir pozisyondur, hipertansiyonu olan gebelerde tansiyon düşürmeye yardımcı bir pozisyondur, kasılmalar daha etkili hale gelir,  perineye ulaşım çok rahattır.

Eğilme: Arka gösterim için yardımcıdır, pelvik sallantı iyidir, bebeğin dönmesine yardım eder, perineye ulaşım rahat olur, daha az ıkınma çabası gerektirir. Anne için yorucu bir yöntemdir.

Doğumda nefes alma teknikleri: normal doğumda sancıların başlamasından bebeğin doğumuna kadar geçen zamanda annenin doğru nefes alıp vermesi hem anne hem de bebek için çok faydalıdır.


Annenin doğuma tam adapte olmasını sağlayarak doğum sancılarını kolayca atlatmasına yardımcı olur. Anne ve bebeğin daha iyi oksijenlenmesi sağlanır. Hem böylece bebek doğumdan sonra daha canlı ve hareketli olur.


Nefes egzersizlerini gebelik süresi boyunca evde tekrarlamak gerekir. Böylelikle doğum anında kontrollü nefes alınması sağlanabilir. Doğuma yardımcı olacak üç şekil nefes alma tekniği vardır.

Göğüs solunumu: Burnunuzdan nefes alırken göğsünüzü şişirmeye ve yükseltmeye çalışın sonra yavaşça ağzınızdan nefesinizi verin sadece göğüs genişlemelidir. Bu herkesin normalde de sıklıkla kullandığı bir solunum tipidir.

Karın solunumu: Daha zordur ancak alıştırmalar yaparak kolayca öğrenebilirsiniz. Bir yere dik şekilde oturun ve burnunuzdan yavaşça nefes alın ancak bu sırada göğsünüz değil karnınız şişmelidir.


Nefes alırken sadece karnınızın öne doğru şişmesini sağlayın.


Doğumun ilerleyen aşamalarında doktorunuzun ya da ebe hanımın yönlendirmesine göre bu iki tekniği de aynı anda kullanmanız gerekecektir.


Üçüncü olarak; Göğüs ve karın birlikte karışık solunum yöntemidir.



Kolay Doğum Pozisyonları ve Doğumda Nefes Alma Teknikleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder