22 Haziran 2013 Cumartesi

Hamile (gebe) Kalamama Sorunları Kısırlık infertilite Nedenleri

Hamile kalamama (infertilite) nedenleri hem bayandan hem de erkekten kaynaklanabilir. Hamile kalamama sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Sperm üretimi ve sperm iletimi ile ilgili sorunlar: Erkekten kaynaklanan sorunlardır. Erkekte yumurtayı dölleyecek spermlerin sayısının çok az olması ya da sperm üretiminin hiç olmaması olarak sıralanabilir.


Bunların nedenlerine bakacak olursak; Erkelerde doğumsal hastalıklara bağlı olarak görülebilir, varikosel hastalığından sonra görülebilir, vazektomi sonrasında, karın ameliyatlarında vaz deferensin istenmeden zara görmesine bağlı olarak, aşırı sigara ve alkol kullanımı, erken boşalma, ereksiyon sorunları, cinsel birliktelik sayısının az olması.


Bunların hepsi sperm oluşmasına ya da oluşan spermlerin kadındaki yumurtaya ulaşmasına engel olacak rahatsızlıklardır.

Kadında yumurta üretimi ile ilgili sorunlar: Kadınlarda karşılaşılacak en büyük gebe kalamama nedeni yumurta üretiminin gerçekleşmemesidir.


Yumurta oluşumunun olmamasının nedenleri; polikistik over sendromu olabileceği gibi, erken menopozdan da kaynaklanabilir ya da nadirde olsa kadında hiç yumurtalık olmayabilir.

Yumurta Hücresi İle Sperm Hücresinin Karşılaşamaması sorunu: Erkekte sperm üretiminin yeterli olması ve kadında da döllenecek yumurta bulunması gebelik olayının gerçekleşmesi için yeterli değildir.


Gebeliğin tam gelişmesi için; Yumurtadan karın boşluğuna atılan yumurta hücresinin fallop tüpünün saçakları tarafından yakalanması ve tüpün içine doğru gönderilerek burada spermle karşılaşması ve döllenme sonucu oluşan zigotun tüpteki yolculuğunu tamamlayarak rahim iç duvarında kendine uygun bir yer edinmesi gerekir.


Bu durumun sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için; Dış ortamdan vajinaya, vajinadan rahim ağzına, rahim ağzından rahim iç tabakasına, buradan da Fallop tüplerine, Fallop tüplerinden karın boşluğuna uzanan tüm yolar açık olmalıdır. Bu yollar üzerinde her hangi bir yerde oluşabilecek bir tıkanıklık ya da başka bir rahatsızlık gebelik durumunun oluşmasına engel olur.

Tüplerin tıkalı olması: Kadından kaynaklanan sorunlar arsındadır. Fallop tüplerinin birinin tıkalı olması gebelik durumunun oluşmasına engel değildir. Eğer ikisi birden tıkalı ise gebelik gerçekleşmez.


Bu tıkanıklığa neden olacak rahatsızlıklar; Önceden geçirilmiş pelvik enfeksiyonlar, endometriyozis hastalığı, tüplerde baskıya sebep olan miyomların varlığı, yumurtadan atılan yumurta hücresinin saçakla tarafından tutulmaması ya da yumurta hücresinin kanal boyunca ilerleyememesi.


Gebe kalamama nedenleri olabilir.

Asherman sendromu: Kadınlara yapılan yanlış küretaja bağlı olarak rahim iç tabakasında oluşabilecek yapışıklıklar sonucu zigotun tutunacak yer bulamaması gebeliğin oluşmasına engel olur.

Doğumsal genital anatomik bozukluklar: Rahim içinde yer alan perdeler, rahimde şekil bozuklukları, çift odacıklı uterus, tam gelişmemiş uterus, çift uterus gibi nedenler düşük ve erken doğuma sebebiyet verseler bile infertilite oluşmasına neden olurlar.


Bunların dışında nedeni bilinmeyen infertilite durumları da olabilir. Bu durum açıklanamayan infertilite diye adlandırılır.


Kadın ve erkekte bütün her şey normal iken gebelik durumu bir türlü gerçekleşmez. Bu durumu aşmak içinse çeşitli alternatifler denenebilir. Örneğin; tüp bebek tedavisi gibi.



Hamile (gebe) Kalamama Sorunları Kısırlık infertilite Nedenleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder