3 Haziran 2013 Pazartesi

Bebeklerde Ek Besine Başlanması

Yeni doğan bebekler yaşamlarının ilk altı ayı sadece anne sütü ile beslenmelidirler. Altıncı aydan sonra ek besinlerle beraber yine anne sütü içmeye devam etmek gerekir. Ek gıdaya geçme zamanını bebeğin sindirim enzimlerinin gelişmesi ile alakalıdır. Bu da yaklaşık olarak ilk altı aylık dönemde gerçekleşir.


Mide sıvılarının gelişimi ve pankreasın işlevi de bu dönemden sonra bir yetişkinin ki gibi düzeylere erişir. Ek gıdalara geçiş dönemi bebeğin nörolojik gelişimi ile de alakalıdır.


İlk dört ve altıncı aylarda bebekte sadece emme refleksi olduğu için yutma ve çiğneme refleksi henüz gelişmediğinden ek gıdaları alması uygun değildir. Zaten ilk dört ve altıncı aylık dönemde anne sütüne ek olarak D vitamini ile desteklenen bebeğin tüm ihtiyaçları karşılanmış olur.


İlk dört ve altıncı aydan sonra bebeğin ek gıda alması uygundur ama burada unutmamak gereken önemli bir nokta da ek besinle beraber anne sütüne de devam etmek gerekir. Ek besine geç başlandığı takdir de enerji ve demir sağlamada eksikliklere yol açabilir.


Bu dönemden sonra bebeklere anne sütü ile beraber ek besinlere başlanabilir. Ek besinlere geçiş yaparken bebeklerin bu dönemde mide kapasiteleri küçük olduğu için az az ve sık sık beslemek gerekir.


Ek besinleri seçerken enerji düzeyi yüksek besinler seçilmelidir. Mesela sütlü unlu mamalar veya yoğurt anne sütüyle verilebilecek besinler arasında en faydalıları olabilir.


Sütlü unlu mamaları seçerken alerji yapma riski en az olan pirinç unu seçilebilir. Daha sonra bu aylar içerisinde taze sıkılmış meyve suyu ve meyve püresi bebeğin vitamin ve mineral dengesini sağlamasına olanak verir.


Altıncı aydan itibaren sebze çorbalarına başlanabilir. Bebeğin çorbalarını bu dönemde bitkisel yağlar kullanarak yapmak önerilir.



Bebeklerde Ek Besine Başlanması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder