18 Haziran 2013 Salı

Amniosentez Nedir Nasıl Yapılır Ücreti ve Riskleri

Amniosentez Nedir?
Amniosentez işlemi hem test hem de tedavi amaçlı rahimden hamilelik esnasında bebeğin  vücudunu sarmalayan ve korunmasını sağlayan amniotik adlı sıvının alınması işlemidir.


Amniotik sıvının içinde bebeğin vücudu tarafından üretilen hücreler ve kimyasallar yer almaktadır. Bu yüzden bu sıvı sayesinde bebeğin sağlığı hakkında bir çok bilgiye ulaşılabilir.


Üretilen hücre ve sıvılar bizzat bebek tarafından gelmektedir ve bunlarda bebeğin sağlığı konusunda ipucu vermektedirler. Bir örnek verecek olursak; alınan amniotik sıvı sayesinde bebeğin down sendromu ve spina bifida gibi normal olmayan durumlara sahip olup olmadığı anlaşılabilir.


Ayrıca yine amniosentez sayesinde bebeğin ciğleri kontol edilebilir ve bedeninin bir bütün olarak doğum için ne kadar hazır olduğu öngörülebilir.

Amniosentez işleminin uygulanmasının diğer nedenleri ise, bebeğin anne karnındaki sağlık ve enfeksiyon durumunu bilmek ve amniotik sıvı miktarını azaltmaktır.


Bu işlemin uygulanma sebebi farklılık gösterebildiği gibi hamileliğin hangi dönemlerinde uygulanacağı da farklılık gösterebilir. Çünkü nedenler farklı olunca bu dönemlerde de değişmeler olması normaldir.

Amniosentezin bazı riskleri vardır:

Düşük: Hamileliğin erken zamanlarında yapılan amniosentez amniotik kesesinin zarar görmesine ve delinmesine yol açabilir. Bu risk günümüzde yaklaşık 400’de 1 görünen bir durumdur.

Kramp ve Vajinal Kanama: Amniosentez işleminden sonra anne adayı kramplara maruz kalabilir. Nadir de olsa bazı bayanlarda vajinal kanama söz konusudur.

Bebekte Yaralanma: Operasyın esnasında anne karnında hareket ettirebilir ve bu esnada iğne bebeğin herhangi bir yerine denk gelebilir.  Ancak çok ciddi yaralanmalar çok seyrek görünen bir durumdur.

Sıvının sızması : Amniosentez sonra nadir görünen durumlardan bir tanesidir. Ameliyat sonrasında amiotik sıvı vajinadan sızma yapabilir.

Rahim Bölgesinde Enfeksiyon: Yine nadir görülebilecek bir risktir; amniosentez sonrasında rahim bölgesinde enfeksiyon oluşması meydana gelebilir.  Bu durum ilaç tedavisi ile düzeltilebilecek bir rahatsızlıktır.

Agonist Nedir?

Hücre cevap vericilerine tutunarak hücrede bir tepki oluşmasına yol açan bileşiklerdir. Bu bileşikler genel olarak, doğal maddelerin hareketlerini kopya ederler.


Agonist bileşikler eylem oluştururken Antagonist bileşikler eylem oluşumunu engellerler.



Amniosentez Nedir Nasıl Yapılır Ücreti ve Riskleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder