26 Aralık 2014 Cuma

Teknoloji Detoksu

Modern dünya, modern insanlar ve modern sıkıntılar! Doç. Dr. Alev Eken, teknolojik cihazların hayatımızda yarattığı değişiklikler ve vücudumuza verdiği zararlar hakkında eşsiz önerilerde bulundu. Teknolojik cihazları kullanırken dikkat etmemiz gereken davranışlar ve en az zararla imkanlarından faydalanmak ile ilgili bilgiler bu yazıda!

Günün birçok saati çalışan cihazların temizliğini ne sıklıkla yapıyorsunuz? Bilgisayar fanları, cep telefon yüzeyleri gerçek anlamda tehlike saçıyorlar. Gün boyu kullandığımız cep telefonuna elimizdeki yağ ve ter hücreleri nüfuz etmekte. Uzun zamandır temizlenmeyen cihazlarda bu mikrop birikintisi gözle görülür hale geliyor. Renk değişimi, katman oluşumu gibi sorunlar da bu yüzden ortaya çıkıyor. Bir başka örnek ise bilgisayar kullanıcıları için. Bilgisayar kullanırken insanların çoğunluğu elini ağzına, gözüne götürmektedir. Ellerimiz ise ne kadar yıkarsanız yıkayın, asla gerçekten temiz değildir. Havadaki toz ve mikroplar en kolay avuç içine doluşmakta. Doç. Dr. Alev Eken, bu konuda “Cihazların temiz tutulması çok önemli. Modern dünyada hastalıkların en rahat pusuda beklediği yerler maalesef her gün kullandığımız, çoğu insanın sahip olduğu aygıtlar. Yalnızca cihazları değil; kendimizi de temiz tutmalıyız. Gün içerisinde sık sık ellerimizi ve yüzümüzü anti bakteriyel sabun yıkamak, hastalıkların birçoğunu bizden uzak tutacaktır” dedi.

İletişim, artık akıllı telefonlarımız ile rahatlıkla yapabildiğimiz bir eylem. Sosyal medya ağları, mesajlaşma uygulamaları vb. Özellikle genç kesimin sürekli olarak mesajlaşıyor oluşu, çağımız insanının gelişim evrelerinden biri haline geldi. Hayatı tanımak, öğrenmek yerine arkadaşlarıyla mesajlaşan gençlere caddede, sokakta rast gelmek mümkün. Anne, babaların da bilebileceği üzere, gece mesajlaşmaları ise apayrı bir konu. Düzensiz şekilde uyuyan gençlerde büyüme hormonu doğru salgılanamıyor, sağlıkları bozuluyor. Uyku düzenini alt – üst eden bir başka nokta da, oyunlar. İnanılmaz işlemcilerde, görsellikte yaratılan, bağımlılık yaratıcı oyunların başından kalkmayan kişiler hem uyku düzenlerini, hem göz sağlıklarını kaybediyorlar. İşin sağlıksal tarafı kadar, sosyal tarafı da vahim durumda. Hayatı oyunlardaki gibi algılayan birçok genç ne okulda, ne gelecek iş hayatında, ne de arkadaş çevresinde başarılı olamamakta. Doç. Dr. Alev Eken’in de önerdiği üzere, çocuklarınızın teknolojik cihazlarla olan bağını iyi kontrol edin. Bunun için yasaklar koymanıza gerek yok. Gençlerle samimi şekilde konuşulur ise bu eylemlerini biraz olsun düzene sokacaktırlar.

bkz;fokuslu ultrason

Elbette, teknolojik aletlerinizi bir kenara atın demiyoruz. Dikkatli kullanmanızı öneriyoruz. Onlara ne kadar uzak olursanız, o kadar şanslısınız. Örneğin; cep telefonunu ceket iç cebinde taşımak tehlikelidir. Kalbinize yakın mesafede duran cep telefonunuzun yaydığı radyasyon, sağlığınıza oldukça zararlıdır. Ayrıca uzun süren telefon konuşmaları beyin dalgalarının düzensizleşmesine neden oluyor. “Dakikalar boyunca devam eden konuşmaların ardından birçok insanın uykusunun gelmesi, sersemlemesi de bu sebepten” diyor Doç. Dr. Alev Eken. Kulaklık, hands-free ile telefon görüşmelerinizi tamamlamak çok daha sağlıklı olacaktır. Kadınların, telefon konuşmaları ile ilgili bilebileceği daha garip bir sorun daha var. Akıllı telefonlar, konuşma esnasında çok daha çabuk ısınmakta. Uzun süre kulağımıza ve yüzümüze bitişik tuttuğumuz cihaz, yüzümüzdeki yağ, ter bezelerini aktifleştirmekte. Üstelik konuşma bittikten sonra bu kalıntılar telefonunuzun ekranına yapışacaktır. Makyaj yapan kadınların çoğu bu problemi yaşamıştırlar. Tavsiyemiz, kulaklık kullanmanız. Eğer kulaklığınız yoksa telefonunuzu yüzünüzden olabildiğince uzak tutmanız.

bkz;botoks ankara

Gayet zararsız ve masum görünen aletlerin insan yaşamında büyük tehlikeler yarattığını söyleyen Doç. Dr. Alev Eken ekliyor, “Gündelik hayatımızda kullandığımız cihazlar hem gözle görülür bozukluklara, hem de daha büyük hastalıklara neden olabiliyor. Sivilce, egzama gibi deri üzerinde oluşan istenmeyen görüntüler alınabilecek zararların en küçükleri. Devamlı bu cihazların yakınında bulunan, kullanan kişiler radyasyon emilimine bağlı olarak kanser bile olabiliyorlar. İnsanlar günde, en azından 1 saat için bütün teknolojik aletlerden uzaklaşarak gün içinde aldıkları zararı en aza indirebilirler. Her gün toprağa yalın ayak basmak, 5 dakika bu şekilde bekletmek vücuttaki elektriği atmanıza yol açar. Cihazların insan vücudunda yarattığı stres ve diğer olumsuz faktörlerden bu şekilde kurtulunulabilir.”

bkz;dermatolog ankara





Teknoloji Detoksu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder