13 Nisan 2013 Cumartesi

Yeni Doğan Bebeklerde Aşı Takvimi

Yeni doğan bebeklere yapılması gereken aşılar ve bu aşıların bebeğin büyümesine göre belirlenen takvimleri ile bebeklere yapılan aşıların yan etkileri üzerine siz değerleri ebeveynleri bilgilendireceğiz.


Bebeklerin Aşı Takvimi


























Bebeğin YaşıYapılması Gerekilen Aşılar
Doğumdan hemen sonraHEPATİT B
Bir AylıkkenHEPATİT B
İki AylıkkenMENENJİT-POLYO-DTPa
Üç AylıkkenTÜBERKÜLOZ
Dört AylıkkenMENENJİT-POLYO-DTPa
Altı AylıkkenMENENJİT-POLYO-DTPa-HEPATİT B
12 AylıkkenKIZAMIK-KIZAMIKÇIK-KABAKULAK-SUÇİÇEĞİ
18 AylıkkenMENENJİT-POLYO-DTPa
24 AylıkkenHEPATİT A ya da HEPATİT A ile B Birlikte
30 AylıkkenHEPATİT A
Ve 4 – 6 Yaş Aralığında İkenKIZAMIK-KIZAMIKÇIK-KABAKULAK- MENENJİT-POLYO-DTPa

 


Yukarıdaki tabloda belirtilen aşılar vaktin yapılmalıdır. Artık Ana Sağlık Ocakları’ndaki Aile Hekimleri, bu konularda hassas davranarak aileleri belirli zaman aralıklarında hem çağırmakta hem de bebeklerin aşı takvimlerini hazırlayıp vererek bu hususlara dikkat edilmesini sağlamaktadır. Yine de siz değerli ebeveynlerin bu aşı takvimini bilmeli ve buna riayet etmeniz gerekmektedir.


Ayrıca Menenjit aşılarını bebeklerin doğumdan sonraki ilk altı aylık süreçte yapılmadığı görülürse, bu aşıyı bebeğinizin 6 – 12 aylık dönemleri arasında iki dozluk bir şekilde Menenjit aşısını bebeğinize yaptırabilirsiniz. Hatta bebeğinizin 18 aylık durumunda da Menenjit aşısını bir kez daha tekrar ederek yaptırmalısınız ki bu husus tabloda yer almaktadır. Eğer ki bebeğinizi 12 aylık büyümesine kadar hiç Menenjit aşısını yaptırmadıysanız da 12. Ayında yani yaşını doldurduğu andan itibaren tek doz şeklinde aşısını yaptırmalısınız.


Yeni doğan bebeğinize büyüme süreci içerisinde gerekli aşıları yukarıdaki tabloya bakarak yaptırabilirsiniz. Tablo çizimi sayesinde bebeklerin aşı takvimleri kolayca öğrenile bilinmektedir. Bebeğinize aşılar nasıl yapılacak? sorusunun cevabı olarak da yapılacak aşılar genellikle bebeğinizin kol ve omzuna yakın bölgeden yapılmaktadır. Bebek aşıları özel olduğundan bebeğinizin büyüme ve gelişmesinde mikroplara karşı daha dirençli ve daha sağlıklı olabilmesi adına şart koşulmaktadır ve sizlerde bu hususlara gereken dikkati ve özeni göstermelisiniz.



Yeni Doğan Bebeklerde Aşı Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder