24 Nisan 2013 Çarşamba

Gebelikte Annenin Beslenmesi

Her anne adayı gebeliği sırasında bebeğinin gelişimi için besin diyetiyle ilgili tedirginlik yaşadığı gibi bir yandan da vücudunun geçirdiği değişimlere adapte olmaya çalışır. Bu nedenle beslenme diyeti, hem bebeğin normal gelişimi hem de annenin sağlığı için uygun olmalıdır.


Gebelikte annenin ağırlığı ortalama 10 kg kadar artar. Bunun çok üstünde kilo alımı gereksizdir. Bebeğin normal gelişimi için annenin diyet yapması uygun değildir. Bol yağlı, karbonhidratlı beslenmekten kaçınmak yeterlidir. Çünkü bu tür bir beslenme besin kalitesi bakımından fakir, fazla kalorili bir beslenme şekli olacaktır.

Gebelikte beslenmede su, en iyi mineral kaynağıdır. İyi yıkanmış, çiğ tüketilen sebze ve meyveler de uygun birer kaynaktır. Ayrıca bebeğin kemik gelişimi için kalsiyum kaynağı olarak, yeterli süt ve süt ürünleri, düzenli olarak tüketilmelidir.


Hamilelikte demir eksikliği sık görülen bir durumdur. Doktor tavsiyesiyle demir takviyesi alınabilmekle beraber, bol demir içeren pekmez, et ürünleri, kepekli ekmek, balık, yumurta, kuruyemiş demir kaynakları olarak gebelikte beslenmede tercih edilmelidir. Ayrıca bir vitamin çeşidi olan ve bebeğin zekâ gelişimi için gereken folik asidin de eksikliği sık görülür ve doktor tavsiyesiyle alınır. Çünkü besinlerden alınan folik asit genelde yeterli olmamaktadır.

Gebelikte beslenmede en önemli konu annenin öğünleri bölerek ve besin gruplarından herhangi birine ağırlık vermeden, her besin türünden eşit şekilde faydalanarak beslenmesidir.



Gebelikte Annenin Beslenmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder