6 Temmuz 2013 Cumartesi

Ultrasonografi - 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Cinsiyet Belirleme

Ultrason son yılların en çok kullanılan ve tıp alanında ki kullanımı son derece güvenli olan görüntüleme sistemlerinden biridir.


Ultrason kullanımı ile ilgili çok yanlış inanışlar halen bile bulunmaktadır. bu konuya açıklık getirecek olursak ultrason sitemiyle görüntüleme de ışınlar kullanılmaz yada radyasyon saçan başka aletlerde kullanılmaz ultrason kullanımı tamamen ses dalgalarının yansıtılıp geri dönünce oluşturdukları efektlerin görüntü olarak karşımıza çıkmasını sağlayan araçtır.

Ultrason kullanılarak nelere bakılacağını görelim: gebelik süresi boyunca çeşitli zamanlarda bebeğin gelişimi ve anne rahminde geçirdiği değişimleri kontrol etmek için ultrason çekilir. Bu çekilen ultrasonlarda;


6. Hafta dolaylarında gebeliğin rahim içinde gerçekleştiğini ve oluşmaya başlayan bebeğin kalp atışlarını gözlemleriz.


12 ve 14 haftaları arasında ultrason ile bebeğin artık oluşumunu tamamlamış büyümeye başladığı dönemlerde, kromozom anomalilerinden biri olan mongolizm olup olmadığını anlamak için ense kalınlığını ölçmek amacıyla ultrason çekeriz. Bu dönem çok önemlidir


22 ve 23 haftaları arasında detaylı ultrason yapılarak bebeğin tüm organlarını inceleme ve değerlendirme olanağımız olur.


32. haftada yapılan ultrason ile bebeğin gelişme hızı hakkında bilgi sahibi oluruz.


İlk üçüncü ayın sonunda artık bebek oluşumunu tamamladığı için kafa ve vücut bütünlüğünü; kollar, eller, bacaklar ve ayakları olduğu gibi görebiliyoruz. Buralarda olabilecek herhangi bir sorun kolayca tespit edilebiliyor.


Yine ilk üçüncü ayın sonunda yapılan ultrason ile bu dönemde bazı damarsal anomaliler tespit edilebiliyor


Bu dönemlerde yapılan ultrason ile bebeğin tüm oluşumlarını incelemek mümkün oluyor bazı durumlarda bebeğin normal insan hayatına uyum sağlayamayacağı vakalarda görülüyor.


İşte o zaman gebeliği sonlandırmak gerekiyor. Ya da oluşumunu tamamlamış organlar incelenerek sorunlu olan organlardaki sorun geçici bir durum ise dışarıdan müdahale ile düzeltilebiliyor.

Üç boyutlu ultrason ile Bebeğin genital bölgesine bakarak cinsel organını net olarak gördüğümüzde, kız veya erkek deme şansımız yüzde yüzdür.


Bazen hamileliğin üçüncü ayının sonunda görebiliriz ama genel olarak cinsiyeti dördüncü ayda söyleriz ki bir yanılgı olmasın.


Bu yanılgı erkek çocuklarda penis ile bebeği besleyen plesanta kordonu arasındaki benzerlikten kaynaklanır.



Ultrasonografi - 3 Boyutlu ve 4 Boyutlu Cinsiyet Belirleme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder