11 Şubat 2015 Çarşamba

Batık tırnak tedavisi

Günlük hayatta en çok karşılaşılan ayak sorunlarının başında tırnak batması gelmektedir. Bilindiği üzere tırnaklarımız köklerinden uzarlar. Tırnak köklerinde, yani tırnak yataklarında çeşitli nedenlerle oluşan deformasyonlar tırnağın doğal yapısını ve dolayısıyla uzama şeklini değiştirmektedir. Bu durum tırnakta batığa neden olmaktadır. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen batık tırnak, ayak ve tırnak sağılığını da olumsuz etkilemektedir. Cerrahi uygulamalar batık tırnağın çözümü olabilecek iken, pedikür salonlarından medet umulmaktadır.


Pedikür, batık durumlarında palyatif bir tedavi olarak ödemi geçici olarak deprese


batık tırnak


edebilmektedir. Ancak bu durum ilerleyen zamanlarda daha büyük sorunlar doğurabilmektedir. Cerrahi müdahaleler günlük yaşam kalitesini etkileyeceğinden pek tercih edilen bir yöntem değildir. Bununla beraber cerrahi müdahalelerde de bazen başarı şansı düşük olabilmektedir.


Tırnak batmalarının sebeplerini inceleyecek olursak;


Ayağı çarpma, tırnak üzerine darbe oluşması, tırnak üzerine gelecek şekilde yanlış basma durumları tırnakta istenilmeyen travmalar yaratabilir.


Ayağın aşırı terlemesi tırnak batmasına zemin hazırlayabilir.


Aşırı yüksek topuklu, ucu dar ve sivri ergonomik olmayan ayakkabıların uzun süreli giyilmesi sonucu görülebilir.


Aşırı derecede sıkı ve dar çorap giyilmesi,


Hamilelik ve kısa sürede aşırı kilo artışları,


Tırnakların bilinçsiz bir şekilde kesilmesi sonucu, özellikle de sivri ve derin bir şekilde,


Kondisyonsuz aşırı koşma gibi kontrolsüz sportif aktiviteler,


Herhangi bir tırnak mantarı enfeksiyonu ve tırnakta oluşabilecek olası kalınlaşma sonrasında ayak ve parmakta deformasyon oluşumu,


Yanlış pedikür uygulamaları ve genetik yatkınlık neden olarak gösterilmektedir.


Günümüzde en sağlıklı ayak bakımları, ayak bakım merkezlerinde yapılmaktadır. Tırnağın doğal uzama sürecine yönelik destekleyici tedaviler bu merkezlerde uygulanmaktadır.


Böylece batık bakımları daha kesin ve ağrısız çözümler ile gerçekleştirilmektedir. Dünyanın birçok yerinde bilimsel çalışmalarla da desteklenmiş, uzmanlarca ayak bakım merkezlerinde tercih edilmekte ve uygulanmakta olan yöntem 3TO yöntemidir. 3TO yöntemi; tırnak yatağı deforme olmuş ve lateral dokuya gömülmüş olan tırnağın, ortadan sıkıştırılmak üzere özel titanyum tellerle iki taraftan askıya alınıp yukarı kaldırması şeklinde açıklanabilir.


Tırnak askı baskı altında olmaksızın tırnak yatığını şekillendirir. Tırnak uzadıkça batığın olduğu bölgenin serbest tırnak ucuna ulaşması, batığın tamamen geçtiğine ve tırnak yatağının tamamen düzeldiğine işarettir. Her ne sebeple oluşmuş olursa olsun 3TO yöntemi ile etkin, ağrısız ve günlük yaşam kalitesini bozmadan tırnak batığın iyileşmesi sağlanır. Bu yöntem ile kişi tedavi sonrası eski konforuna kavuşabilir. Ayakkabısını giyebilir ve spor gibi uzun süreli ayakta kalmayı gerektiren aktivitelere katılabilir.


Batık oluşumunun önlenmesinde ve oluşmuş batığın tedavisinde, batığı tetikleyebilecek olumsuzlukların günlük yaşantıdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Tırnak kesimine dikkat edilmeli ve ayakkabılar özenle seçilmelidir. Ayrıca olası darbe ve travmalara karşı dikkatli olunmalıdır.

kaynak: http://www.asmercadde.com/uygulamalar





Batık tırnak tedavisi