3 Eylül 2013 Salı

Hamilelikte (gebelikte) ishal nedenleri, sorunu ve tedavisi

Hamilelik döneminde görülen ishallerin bazıları beslenme hatalarına bağlıyken çok önemli kısmı da besin zehirlenmelerinden meydana gelir. İshale neden olan olay da kısa süreli bağırsak kramplarına ve sulu dışkılamaya yol açan bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bu tür besin zehirlenmeleri özellikle yaz aylarında sıkça görülür.


Beslenme hatalarında da çok aşırı süt tüketmek aşırı sıvı veya katı gıda tüketimi bu rahatsızlığa neden olabilir. Sıvı ve katı gıda tüketimini dengeli olarak tüketmek bu durumla karşılaşmanızı önleyebilir.


Hamilelikte ishal halinin uzun sürdüğü durumlarda anne adaylarında parazit ve bakterilere bağlı oluşan kolera tifo dizanteri gibi enfeksiyonlar da görülebilmektedir.


Anne adaylarının dikkat etmesi gereken diğer bir durum da Listeria adlı bakterinin neden olduğu ishal halidir. Hamilelikte ishal etkisini uzun süre gösteren ve bazen de gribal enfeksiyon belirtileri gözlemlenen bu bakteri pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirlerden bulaşır ve anne karnındaki bebek için ciddi hasarlara yol açabilir.


Bunun için en temel önlem pastörize süt ürünlerinden yapılan gıda ürünlerini tüketmemektir.

Eğer besin zehirlenmesinden kaynaklanan bir ishal durumu varsa bunun temel tedavi yöntemi bakterilerin dışkılama yoluyla vücuttan atılmasıdır.


Özellikle hamilelikte ishal durumunda ilaç tedavisi sakıncalı olabilir. Bunun yerine anne adayı ihtiyaç durumunda serumla tedavi görebilir. Böylece anne karnındaki bebeğe de zarar gelmesi önlenmiş olur.


Anne adaylarının bu tarz durumlarla karşı karşıya kalmamak adına alması gereken basit ama etkili önlemler vardır. Bunlar sebze ve meyvelerin usulüne göre yıkanması pastörize olmayan süt ürünleri kullanmamak son kullanma tarihi geçmiş ürünler kullanmamak TSE onayı olmayan endüstriyel gıdaları kullanmamak çiğ yumurta ve et tüketmemek soğuk hazır gıdaları ısıtarak tüketmek gibi… Eğer bu basit önlemleri uygularsanız hamilelikte ishal sorunuyla karşılaşma ihtimalinizi minimize etmiş olursunuz.


Bütün bu önlemlere rağmen gebelik zamanında ishale yakalanırsanız öncelikle hastane başvurmanız ve dahiliye ile kadın doğum uzmanına muayene olmanız gerekir. Tedavinin ilk evresi vücudun kaybettiği sıvı miktarının öncelikle ağız yoluyla geri kazandırılmasıdır.


Sonrasında ise beslenme devam ettirilmeli ve zaman geçirmeden hekime gidilmelidir. Eğer gerekli görülürse bebeğe zarar vermeyecek uygun antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bu yöntem sadece kadın doğum uzmanı gerekli gördüğünde uygulanır.



Hamilelikte (gebelikte) ishal nedenleri, sorunu ve tedavisi

2 Eylül 2013 Pazartesi

Bebeklerde kalp atışı kalp ritmi sayısı ve kalp ritmi bozukluğu

Bu yazımızda sizlere başlığımızda da belirttiğimiz gibi yeni doğan bebeklerde kalp atım sayısı ile ilgili bir takım bilgiler vermek istiyoruz.


Bilindiği gibi biz insanların yaşı ilerledikçe nabız sayısı konusunda ciddi bir azalma meydana gelmektedir. Bu bir takım vücutsal fonksiyonlar ile doğru orantılı olan bir durumdur.


Peki, yeni doğan bir bebekte kalp atım sayısı ortalama olarak kaç olmaktadır? Şimdi bu konu ile ilgili siz değerli okurlarımızı bilgilendirelim. Bebeklerde kalp atım sayısı 125 civarındadır.


Yani yoğun ve yüksek hızlı bir atış durumu söz konusudur. Bazen bebeklerde en düşük kalp atım sayısı 70 en yüksek kalp atım sayısı ise 190 sayılarını kadar çıkabilmektedir. Aynı tempoda ve sürekli artan ritim özellikleri ile gerçekleşmektedir.


Bu bahsettiğimiz veriler dışında karşılaştığınız bir durum olduğu takdirde mutlaka uzman hekimlerden gerekli tıbbi desteği almanız ya da danışmanız gerektiğini de belirtmek isteriz. Her yaş alındıkça ve büyüme gerçekleştikçe nabız sayısı düşmektedir. Yaşlılık dönemi ise nabız sayısının en aza indiği dönem olmaktadır.


Bu dönemlerde nabız sayısı 60 ila 70 sayısı aralığında artmaktadır. Yani en yoğun olarak ritim özellikleri konusunda tavan yapılan dönem yeni doğan evreleridir. Bu bebeğin büyümesi ve hızlı bir şekilde gelişmesi için yüksek sayılara varan nabız durumunu ortaya çıkarmaktadır. Yani 125 sayısı ile kalp atım sayısı olan bir bebekte anormal bir durum söz konusu değildir. Bu konuda rahat olabilirsiniz.


Bilinçli bir aile bireyi olarak dönemsel olacak şekilde bebeğinizin nabız ve ritim özellikleri ile alakalı kontrolleri yapabiliyor olmanızda fayda bulunmaktadır.


Eğer bu konuda gerekli bilgi birikimine sahip değilseniz yine uzman doktorunuzdan konu ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevaplarını zahmetsiz bir şekilde bulabilirsiniz. Aynı zamanda internet üzerinden nabız nasıl ölçülür gibi bir cümle ile arama yaptığınız zaman konu ile ilgili sizi bilgilendirecek binlerce web sitesi ile tanışma fırsatını da kolay bir şekilde bulabilirsiniz.


Bilinçli bir veli olmak için lütfen ilgili konunun üzerinden hassasiyet gösteriniz. Herkese sağlıklı dolu nice günler dileriz.



Bebeklerde kalp atışı kalp ritmi sayısı ve kalp ritmi bozukluğu

1 Eylül 2013 Pazar

Bebekler için Çorba Tarifleri ve Çorba Faydaları

Anne ve baba olma sorumluluğu hayatta başka hiçbir aşamada karşınıza çıkmaz. Her yerde farklı sorumluluklar almak durumunda kalabilirsiniz ancak bebek sahibi olmak çok farklı bir durumdur. Bu neden böyledir diye baktığımızda; bizlerin koruması altında bulunan ve bizlere mecbur olan küçücük bir canlıya sahip olduğumuzu görebiliriz.


Bunun için bebeğimiz için gerekli olan her şeyi ona en güzel şekilde sunmak isteriz. Örneğin beslenmesi konusunda elimizden geleni yaparız. Ancak ilk 6 ay sadece anne sütü içen bebeğimiz artık farklı besinlerle beslenmesi gerektiğini kabul etmeyebilir.


Ek gıdaları yemek istemeyebilir. Bu aşamada bir bebeğe yedirilebilecek en basit besin ise çorbadır. Farklı besinler kullanarak bebekler için çorba tarifi oluşturmak mümkün. Bebeğinizin yemek istemediği ve tadından hoşlanmadığı ancak yemesi gereken gıdaları sevdiği yiyeceklerle birleştirerek yaptığınız çorbalar oldukça lezzetli olabilir.


Bebeğiniz bunları yemekten zevk alırken aynı zamanda gerekli vitamin ve mineralleri de almış olur. İnternet ve yemek tarifleri kitaplarında da bebekler için çorba tarifi adı altında çok fazla yemek bilgisine ulaşmamız mümkün. Bunlar içerisinden bebeğinize en güzel çorbayı yapıp yedirebilirsiniz.


Bebeğinizin her aşamasında onun için en güzelini sunmak sizlerin en çok istediği şeydir. Anneler için bebeklerinin beslenmesi her şeyden önemlidir. Bunun için farklı yöntemler farklı tarifler denerler. Ancak şu bir gerçektir ki bebeğiniz için en kolay yenilebilir ve en çok sevilebilir tariflerden biri çorbalardır.


Farklı besinlerden yapılan ve büyük küçük herkes tarafından yenilen binlerce farklı tarife ulaşabiliriz. Bebekler için çorba tarifi de çok fazla çeşide sahip bir kategoridir. Bebeği için en güzeli en sağlıklısı olmasını isteyen anneler farklı yöntem ve besinlerle yaptıkları çorbaları bebeklerine sunarlar.


Bebekler ilk zamanlar her besin maddesi gibi çorbaları da reddedecek ancak belli bir süre sonra bunları içeceklerdir. İçimi kolay olan çorbaların lezzeti de bebeğinizin sevdiği tarzda yapıldığından buna hiçbir bebek hayır demeyecektir. Sizler de bebeğiniz için en iyisi olsun istiyorsunuz. Bunun en üst noktasında beslenme var ise çorbalar sizler için büyük avantaj sağlayacaktır.



Bebekler için Çorba Tarifleri ve Çorba Faydaları